Installation av laddbox

Vad behöver jag tänka på innan installationen?

Antingen köper du en laddbox själv och kontaktar därefter en certifierad elektriker eller så köper du ett komplett paket med laddbox och installation. Tänk dock på att dessa paket ofta bara inkluderar en viss mängd dragen kabel och håltagningar. Vi rekommenderar att du undersöker ungefär hur mycket kabel som beräknas gå åt innan.

Vad kostar det att installera en laddbox?

Kostnaden beror på flera saker, främst hur långt du behöver dra den nya kabeln, som måste dras från elcentralen eller mätarskåpet. Dessutom hur “jobbig” installationen är, det vill säga hur lång tid det kommer ta för elektrikern. Är det många väggar som behöver håltas och så vidare. Vi rekommenderar att du sammanställer så mycket du kan innan du kontaktar en elektriker för offert.

Mellan tummen och pekfingret kan man räkna med att det kostar mellan 4000 och 8000 kronor att installera en laddbox beroende på tidsåtgång och material såklart. Har du en annan erfarenhet? Skicka gärna ett meddelande till oss så kan vi skriva ut några exempelkostnader.

Tänk på att undvika ROT-avdraget för elektrikern när du gör laddboxinstallationen! Varför? Du får tillbaka halva kostnaden (inklusive laddboxkostnaden) upp till 10 000 kronor med “Ladda Hemma-stödet”.

Ha gärna med detta i ditt underlag:

  • Hur många meter kabel beräknas gå åt (från elcentral till din tänkta placering av laddbox)
  • Hur många väggar kommer man behöva dra kabeln igenom och hur tjocka är dessa och vad är de gjorda av?
  • Behövs en Jordfelsbrytare av typ A eller B?
  • Vilken laddbox är det du vill ha inkopplad
  • Hur många faser vill du dra till laddboxen (vi rekommenderar alltid att dra en 3-fas-kabel)

Ska jag installera 1 eller 3-fas?

Vi rekommenderar alltid att dra en 3-fas-kabel oavsett om bara en fas kommer att användas i dagsläget. Då är du framtidssäkrad på ett helt annat sätt och slipper dra om en ny kabel om man skulle behöva använda 3 faser någon gång. Visst är kabeln något dyrare och grövre, men i det stora hela så är kabelkostnaden inte så stor del av totalkostnaden.