Easee laddbox

Easee laddboxar har snabbt blivit populära i Sverige, inte minst tack vare att det smarta elbolaget Tibber plockat upp denna box som sin signaturladdare. Den är tillverkad i Norge och har fungerar så väl på 1 som på 3 faser.

Easee laddbox är smart

Easee har många smarta funktioner och kopplat till elbolaget Tibber blir den ännu smartare, då kan du till exempel schemalägga laddning när elen är som billigast. Du kopplar upp din laddbox mot ditt WIFI (det finns faktiskt ett inbyggt data-sim-kort som gör att du även kan använda boxen utan att ha ett WIFI-nät) och kan sedan styra funktioner via appen. Justerbar laddning mellan 1.4kW upp till 22kW (3-fas och 32 A). RFID finns inbyggt i boxen vilket gör att du kan låta flera personer låsa upp boxen och ladda med den, ge dem bara en RFID-bricka.

Inbyggd Jordfelsbrytare (B)

Easee har en inbyggd jordfelsbrytare B vilket innebär att du inte behöver sätta in en ny jordfelsbrytare typ B vid/i din elcentral. En vanlig jordfelsbrytare är inte så dyr och kostar cirka 500 kronor, en Jordfelsbrytare av typ B är dock betydligt dyrare, ofta ett par tusenlappar och uppåt.

Lastbalansering på flera sätt

Easee kan lastbalansera flera laddare (upp till 3) som är sammankopplade men den kan också lastbalansera mot din elcentral med ett tillägg som kallas Watty (mäter de tre faserna med klampar), Tibber Pulse (läser av via elmätarens HAN-kontakt om den har en sådan) eller kommande Easee Equalizer (som fortfarande är under utveckling men använder också HAN-porten). Hur vet man om man har en HAN-port? – I dagsläget är det endast väldigt moderna elmätare som har det i Sverige, men har du nyligen fått din elmätare utbytt eller ska ditt elnätsbolag snart byta ut din elmätare? Då finns chansen att du har eller ska få en med HAN-port. Kontakta din nätägare och fråga om du är osäker eller leta efter en kontakt (ofta dold under en lucka eller gummiplupp) det står HAN på, på din elmätare.

Skulle du någon gång i framtiden få behov av en laddare till kan du enkelt komplettera med en till Easee laddbox.

Lastbalansera med Watty

Watty var tidigare ett eget bolag som skulle hjälpa till att göra hemmen mer energieffektiva genom att med AI ta reda på vilka enheter som drog mest energi. De utvecklade också hårdvara för att realtid läsa av förbrukningen. Tyvärr så gick det inte lika bra för företaget Watty som för Tibber och de la ner. Tibber tog dock över hårdvaran och säljer Watty-hårdvaran som kan läsa av förbrukningen på tre faser med hjälp av “klampar” som man sätter över var och en fas. Detta är den bästa lösningen såvida man inte har en väldigt ny elmätare som har en HAN-port; då kan man istället investera i en Tibber Pulse som är lite billigare.

När Watty är installerad så pratar den med Easee-laddboxen genom Tibber-appen och ser till att det totala uttaget av effekt i din bostad inter överstiger din säkring. Går till exempel din värmepump på full fart samtidigt som du laddar din bil så kan Watty och Easee automatiskt sänka laddningseffekten tillfälligt så inte din säkring löser ut.

Du köper Watty genom Tibber för 2 395 kronor eller 1 995 kronor om du är eller blir Tibberkund (länk med min (Michaels) kod). Just nu är Watty slut i lager men nya väntas in inom kort.

Lastbalansera med Tibber Pulse

Tibber Pulse fungerar på samma sätt som Watty, alltså balanserar effektuttaget i ditt hem med min laddbox. Tibber Pulse är billigare i inköp än Watty och du slipper sätta en “klamp” över varje fas men det krävs istället att du har en modern elmätare med ett HAN-uttag. Tibber Pulse plockar sedan data direkt från elmätaren via detta uttag. Tibber Pulse kostar 995 kronor, men bara 595 kronor om du är Tibber-kund.

Lastbalansera med Easee Equalizer

Easee Equalizer har varit “på gång” under en längre tid, men vi har inte hittat någon butik som ännu säljer den. Den ska fungera på liknande sätt som Tibber Pulse, alltså använda HAN-porten på moderna elmätare. Den pratar sedan med din Easee laddbox via Wifi eller EaseeLink RF som är en radiofrekvens som ska ha en räckvidd på cirka 60 meter. Vi har hittat Easee Equalizer som billigast i Sverige för cirka 1500 kronor.

Kabel ingår inte – men går att låsa fast

Till Easee ingår ingen kabel och det finns ingen fast monterad kabel. Den har ett uttag Typ 2 och därmed kan man ladda alla typer av bilar om man kompletterar med rätt kabel. Vill du alltid ha en kabel inkopplad? Då finns möjligheten att låsa fast en kabel, du kopplar på kabeln och låser fast den med hjälp av en inställningen i den tillhörande appen, smart tycker vi!

Finns i flera färger!

Man ska inte glömma bort det estetiska! Easee finns i fem läckra färger färger. De finns i svart, vit, mörkgrå, mörkblå och mörkröd. Matcha med din bil eller ditt hus! Kan du inte riktigt bestämma dig? Oroa dig inte, du kan köpa en ny kåpa i framtiden om du ändrar sig.

Easee laddbox till bästa pris

Det finns flera återförsäljare av Easee, men vi har inte hittat någon som säljer den lika billigt som elbolaget Tibber (länk med min (Michaels) kod). Förr kunde man köpa laddboxen och installation för sig, men 2021 och framåt måste man köpa laddboxen i kombination med installation för att få nyttja avdraget Grön Teknik.

Tibber säljer Easee laddbox tillsammans med installation för det förmånliga priset 6 495 kr efter 50% avdrag (Grön teknik). Detta är räknat på en standardinstallation (läs mer hos Tibber), behövs fler håltagningar eller kabeldragning än vad som ingår så tillkommer kostnader enligt prislista.

Du kan också köpa Easee laddbox löst för 7995 kr, För att de det allra bästa priset krävs dock att du blir Tibberkund, du får då en rabatt på 1000 kronor och betalar endast 6995 kronor.

Få 500 kr extra rabatt på Easee laddbox!

Det finns egentligen inga nackdelar med att byta till Tibber för att köpa laddboxen billigare, du får prova på Sveriges antagligen smartaste elbolag, du har ingen bindningstid och du kan enkelt byta tillbaka till ditt tidigare elbolag om du inte skulle vara helt nöjd.

Andra spännande funktioner med Tibber är möjligheten att schemalägga laddningen till när elen är som billigast, det vill säga oftast vissa timmar på natten.

Använd vår länk för att få 500 kronor rabatt på valfri produkt i Tibbers butik, förslagsvis på din Easee laddbox och betala därmed endast 6 495 kronor för din Easee laddbox eller 5 995 kronor för laddbox + installation efter avdrag.

Fick du ingen Tibber-bonus? Så här gör du!

Fick du ingen bonus på 500 kronor? Det kan hända att min (Michaels) inbjudan-koden inte hängde med hela vägen. Gör då så här:

  1. Öppna Tibber-appen på din mobil/surfplatta
  2. Klicka in dig på “Mitt konto”
  3. Välj “Bjud in dina vänner till Tibber”
  4. Tryck på “Registrera kod” längst ner
  5. Mata in koden: ca408eb1