Timpris/spottpris – tjänar man på det?

Nu har jag använt mig at Tibber och timpris i över i ett år. Har jag sparat pengar på det jämfört med “vanligt” rörligt pris? Svaret är ja, men skillnaderna har varierat beroende på hur mycket elbilen har laddats samt hur stora differenserna har varit på dag och natt – och även under dagarna.

Behöver man anstränga sig för att spara pengar med timpris?

Det beror på. Är en stor del av din elförbrukning laddning av elbil så behöver du inte tänkte så värst mycket på hur du använder din övriga hushållsel för att spara pengar. Men ju bättre du blir på att schemalägga elintensiva saker till de billiga timmarna desto bättre resultat får du såklart.

Med “smartladdning” via till exempel Tibber och en smart elbilsladdare så kommer din bil laddas när elpriset är som billigast, vilket nästan alltid är mitt i natten när kapaciteten i elnätet är bättre.

Ska du torktumla, tvätta eller köra diskmaskinen? Om du har möjlighet schemalägg denna till de billigaste eltimmarna. Har du elgolvvärme i något/några rum? Schemalägg eller stäng av när rummen inte används eller försök att undvika pristopparna.

Att försöka undvika de värsta elpristopparna är inte särskilt jobbigt, det blir mer som en rolig utmaning. I alla fall tycker jag det.

Optimera det som går

Jag har i dagsläget en gammal bergvärmepump, men efter lusläsning av manualen hittade jag inställningar för att schemalägga varmvattenuppvärmning. Nu är den inställd på att värma varmvatten under natten istället för direkt efter åtgång. Nu återstår det bara att se om varmvattnet räcker under dagen.

Det finns också olika sätt att smartifiera sin kanske ganska dumma värmepump; oavsett om det är en luft-luftvärmepump eller en bergvärme-/jordvärmepump. Se en bra artikel om detta på Värmepumpexperten.