Watty – Lastbalansering till Easee laddbox

När jag installerade min Easee laddbox valde jag att även installera en Watty. Watty används främst för lastbalansering av elbilsladdning mot husets huvudsäkring. Då uppvärmningen främst sker med hjälp av värmepump med maxeffekt på 6 kW och diskmaskiner samt tvättmaskiner går med jämna mellanrum så kändes det bra att ha en övervakning på effektuttaget.

Alternativ till Watty?

Med Watty mäter du varje inkommande fas (vanligtvis 3 stycken) med små klampar som du sätter runt vardera kabel. Installationen är relativt enkel, men är kablarna inte lätt att komma åt kan du be en elektriker att utföra installationen.

Har du en modern elmätare som har en så kallad “HAN/P1”-port så finns det fler och billigare alternativ än Watty. Den billigaste lösningen är Tibber Pulse som du helt enkelt kopplar in på porten till din elmätare. Den kostar beskedliga 595 kronor istället för Wattys 1 995 kronor.

Behöver man lastbalansera?

I mitt fall har vi 20 A huvudsäkring i vår villa och 16 A, 3-faser dragna till laddboxen. Med 20 A huvudsäkring kan man som maximalt få ut knappt 14 kW (13 800 W). Detta är vid optimala förhållanden om uttaget ligger jämnt fördelat över de tre faserna.

Har du 16 A huvudsäkring är det maxiamala effektuttaget cirka 11 kW, vid 25 A huvudsäkring ligger det på 17,25 kW.

Om du har behov att ladda på maxeffekt (i vårt fall 16A 3-fas, vilket blir cirka 11 kW) kan du behöva använda en lastbalansering. I vårt fall har vi slagit i taket ett flertal gånger och Watty har sänkt laddningseffekten eller helt enkelt pausat laddningen när värmepump och ugn varit igång samtidigt. Oftast laddar vi på natten och då är det främst värmepumpen och laddboxen som konkurrerar om effekten.

Vad kostar Watty?

Om du är Tibber-kund kostar Watty 1 995 kronor. Det är endast Tibber som säljer Watty i dagsläget.

Hur fungerar Watty?

Du kopplar ihop Watty med din Easee-laddbox genom Tibber-appen. När mätar-klamparna väl sitter runt de inkommande faserna är installationen enkel genom ett par steg i appen. Du kan ansluta Watty via Wifi eller koppla till Internet med en ethernet-kabel (TP-kabel).

När Watty är synkad med Tibber-appen kan du direkt i appen se nuvarande förbrukning samt hur effekten fördelas på de tre faserna. Du ser förbrukningen i realtid och du kan direkt se om du t.ex. stänger av en pryl i hemmet hur det påverkar. Du kan zooma ut i grafen till cirka 20 minuter tillbaka i tiden (här skulle jag personligen gärna sett en möjlighet att se längre tillbaka i tiden).

Om lastbalanseringen tappar kontakten och Watty hamnar offline?

I Tibber-appen kan du under inställningar för din Easee-laddbox välja “Maximal strömstyrka offline”, alltså vilken effekt du maximalt laddar in om laddboxen av någon anledningen skulle tappa kontakten med Watty och därmed inte kunna lastbalansera. Här har jag valt 10 A som känns som en relativt säker nivå för att inte överbelasta min huvudsäkring.

Rabatt på Watty?

Om du använder min (Michaels) eller en väns länk när du blir kund hos Tibber får du (och din vän) 500 kronor att handla för i Tibbers egna butik, där du köper Watty. Du får med andra ord 500 kronor rabatt på Watty när du blir Tibberkund! Du kan såklart använda dina 500 kronor till att köpa något annat i Tibbers butik istället.

För dig som är Tibber-kund kostar Watty 1 995 kr hos Tibber. För dig som inte är kund kostar den 2 395 kr. Använder du min eller någon annans länk för du direkt 500 kronor rabatt och därmed blir kostnaden endast 1 495 kr.

Fick du ingen Tibber-bonus? Så här gör du!

Fick du ingen bonus på 500 kronor? Det kan hända att min (Michaels) inbjudan-koden inte hängde med hela vägen. Gör då så här:

  1. Öppna Tibber-appen på din mobil/surfplatta
  2. Klicka in dig på “Mitt konto”
  3. Välj “Bjud in dina vänner till Tibber”
  4. Tryck på “Registrera kod” längst ner
  5. Mata in koden: ca408eb1